Russen leveren Assad rakettenschild tegen invasie

Rusland levert het Syrische regime een rakettenschild om een buitenlandse interventie in het land tegen te gaan. Dat heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Ryabkov dinsdag bevestigd.

Het gaat om luchtafweersystemen met S-300 raketten voor de lange afstand. Of Rusland al van deze raketten heeft afgeleverd, wilde Ryabkov niet zeggen. Wel zei hij dat Moskou niet van plan is de deal met de regering van president Bashar Assad af te blazen, ondanks de krachtige kritiek van Israël en het Westen.

Volgens Ryabkov zal het rakettenschild 'de heethoofden' die een militaire interventie in Syrië overwegen hiervan afhouden. Eerder dinsdag hekelde Ryabkov de beslissing van de Europese Unie om het wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen. Deze beslissing ondermijnt de inspanningen die Rusland en de Verenigde Staten zich getroosten om vredesbesprekingen in gang te zetten en te bemiddelen tussen beide partijen in het Syrische conflict, zei hij.

Ryabkov reageerde op het nieuws uit Brussel, waar de ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten maandagavond laat overeenkwamen om het wapenembargo tegen Syrië, dat zaterdag 1 juni afloopt, niet te verlengen. Deze beslissing maakt het de EU-landen mogelijk om de oppositie in Syrië van wapens te voorzien. De EU houdt er dubbele standaards op na en deze beslissing is daar een duidelijke proeve van, zo fulmineerde de onderminister.