LSVb niet gerustgesteld door kaartje Bussemaker

Studentenvakbond LSVb is allerminst gerustgesteld door het kaartje dat minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag terugschreef aan mensen die hun zorgen hadden geuit over het sociaal leenstelsel. De minister kreeg maandag zesduizend kaarten overhandigd, en schreef de bezorgde studenten een kaart terug waarin zij uitlegde dat hun zorgen niet nodig zijn.

"Bussemaker heeft de zorgen over het sociaal leenstelsel niet weg kunnen nemen", zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman maandagavond. "Veel mensen dreigen nu niet te gaan studeren vanwege financiële redenen. Ze vragen zich af of ze nog wel een hypotheek kunnen krijgen als ze een enorme studieschuld hebben. En of ze de schuld überhaupt wel terug kunnen betalen."

Het sociaal leenstelsel, dat Bussemaker wil invoeren, houdt in dat de basisbeurs vanaf 2014 geleend moet worden. Pas als studenten na hun studie genoeg verdienen moet de lening worden terugbetaald.

De minister legt in haar schrijven uit dat de overheid jaarlijks gemiddeld zesduizend euro in de opleiding van een student steekt. Ook stelt ze dat afgestudeerden in het hoger onderwijs later gemiddeld twee keer zoveel verdienen als mensen die niet hebben gestudeerd. "Daarom is het heel redelijk dat je ook zelf investeert in je eigen toekomst."

Volgens Heijneman zijn er genoeg studies waarbij mensen helemaal niet zo veel gaan verdienen. Hij vreest dat veel mensen uit angst voor hoge schulden niet gaan studeren.