Sektarische aanslagen kosten tientallen levens

Een reeks aanslagen met autobommen heeft maandag in en rond Bagdad aan zeker 57 mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond. Dat hebben bronnen bij de Iraakse autoriteiten gezegd.

De aanslagen vonden vooral plaats in de sjiitische delen van de Iraakse hoofdstad. De meeste slachtoffers vielen in de oostelijke buurt Habibiya. Twee autobommen eisten twaalf levens. In Al-Maalif gingen twee bommen vlak na elkaar af. Zes mensen werden gedood. Een uur eerder kwamen vijf mensen om bij een explosie op de drukke Sadounstraat in het centrum van de hoofdstad. Aan de Sadounstraat liggen veel klinieken, apotheken en winkels. Een autobom in het noordelijke Sabi al-Boor kostte aan acht burgers het leven.

In het oosten van Bagdad ging een bom autobom af terwijl de politie zat te wachten op de explosievenopruimingsdienst. Een burger kwam hierbij om. Een andere aanslag in het oosten van de stad eiste vijf levens. In de wijk Bayaa was een markt het doelwit van een aanslag. Zes mensen lieten het leven. Bij de drie overige aanslagen kwamen nog eens twaalf mensen om.

De verantwoordelijkheid is vooralsnog niet opgeëist, maar de aanslagen lijken het werk te zijn van de Iraakse tak van Al-Qaida.