Holleeder geen hoofdverdachte in Hollands netwerk

Willem Holleeder is geen hoofdverdachte in het grootschalige onderzoek naar een Nederlandse misdaadorganisatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. In totaal zijn tien verdachten aangehouden: zeven mannen en drie vrouwen.

Een 48-jarige man uit Beverwijk, vermoedelijk de sportschoolhouder Dick Vrij, en een 43-jarige man zonder vast woonadres, waarschijnlijk de crimineel Danny K., worden door justitie als voornaamste verdachten gezien. K. werd door een arrestatieteam aangehouden in een luxe penthouse in Hilversum.

De politie deed maandagochtend huiszoeking in onder meer Beverwijk, Hilversum en Amsterdam. Het gaat om woningen, twee sportscholen, een aantal andere bedrijfspanden en enkele safeloketten bij banken. De arrestanten worden verdacht van deelname aan een misdaadorganisatie die zich vermoedelijk sinds 2009 bezighield met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in harddrugs.

Het gaat om een zogenoemd Hollands netwerk, dat grotendeels bestaat uit mensen van Nederlandse afkomst. Zulke netwerken spelen volgens justitie een belangrijke rol in de georganiseerde misdaad in Nederland. "Het gaat om criminele organisaties die geworteld zijn in de Nederlandse onderwereld en daarbinnen beeldbepalend zijn", stelt het OM in een persbericht.

De ruim veertig doorzoekingen werden uitgevoerd door meer dan 450 rechercheurs, onder leiding van vijf rechters-commissarissen en dertien officieren van justitie. Zij werden bijgestaan door zogeheten advanced search teams van defensie. De militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen plaatsen.

Bij de actie is beslag gelegd op drie vuurwapens, zo'n honderd dure horloges, gepantserde auto's en enkele tonnen aan contant geld. Ook is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie. Een deel daarvan lag op verborgen plaatsen.

Acht invallen vonden plaats in woningen en kantoren in Amersfoort, Rijnsburg, Breda en in de Amsterdamse diamantbeurs. Dit onderzoek richt zich op twee ondernemers die via hun exclusieve horlogehandel vermoedelijk betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld.

De verdachten worden deze week voorgeleid.