Werkstraf voor plunderen politiekas

Een oud-penningmeester van de personeelsvereniging van de politie Friesland moet tweehonderd uur werkstraf uitvoeren wegens verduistering van ruim zeventienduizend euro. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde maandag ook dat hij dat bedrag terug moet betalen. De 47-jarige Leeuwarder werd verder veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens verduistering en valsheid in geschrifte

Om het bedrog te verdoezelen vervalste de penningmeester jarenlang de financiële overzichten van de personeelsclub. De man is zeventien jaar lang als ict'er in dienst geweest bij de Friese politie. Nadat de fraude aan het licht was gekomen, werd hij de laan uitgestuurd. Dat ontslag vecht de Leeuwarder aan.

Het graaigedrag kwam aan het licht toen de voorzitter begin 2012 ontdekte dat de penningmeester contracten met telecomproviders had afgesloten op naam van personeelsvereniging De Bysjager, oud-Fries voor veldwachter of koddebeier. De Leeuwarder werd in 2006 geconfronteerd met een aantal sterfgevallen in zijn naaste omgeving, waardoor hij in een depressie belandde.

Toen hij ook nog meende dat hij aan leukemie leed, vond hij dat het tijd was om aan zichzelf te denken. Achteraf dacht hij dat hij door de psychische klachten en de voorgeschreven medicijnen volledig de weg was kwijtgeraakt. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.