Cruijff wil onderwijs helpen

Johan Cruijff wil scholen helpen om jongeren in beweging te krijgen. Samen met andere sporticonen zoals oud-zwemmer Pieter van den Hoogeband, hockeyer Teun de Nooijer en oud-tennisser Richard Krajicek wil hij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) bijstaan in het bestrijden van bewegingsarmoede.

In het televisieprogramma Brandpunt reageert Cruijff op de meest recente cijfers van de organisatie VeiligheidNL, waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij kinderen tussen 9 en 12 in de afgelopen zes jaar met de helft is toegenomen. Deskundigen wijten dat aan gebrekkig ontwikkelde motorische vaardigheden bij veel kinderen. Dat zou weer het gevolg zijn van bewegingsarmoede.

De sportcoryfeeën moeten worden ingezet om de bewegingsarmoede te bestrijden, vindt Cruijff. "Gebruik hun know how om het probleem op te lossen". Het aantal kinderen dat voldoet aan de zogenoemde bewegingsnorm van minimaal een uur per dag matig actief bewegen is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd.

"Het gymnastiekonderwijs is behoorlijk teruggedraaid", zegt Cruijff in Brandpunt. "Het is enorm zorgelijk. Als je nu niet ingrijpt is over vijf of tien jaar de zorg niet meer betalen."