Loos vliegveld kost maandelijks twintig miljoen

Het stilliggende nieuwe vliegveld Berlijn-Brandenburg gaat zeker niet voor 2015 open. Toch kost het project elke maand twintig miljoen euro. Uitgaven voor met name energie.

Dat bericht het Duitse blad Der Spiegel. Het vliegveld is daarmee het duurste stilliggende bouwproject van Duitsland.

In de gebouwen op de vliegveld brandt permanent het licht. Zodra het donker wordt gaan op toegangswegen de lampen aan. Dat geldt ook voor alle lantaarns op het vliegveldterrein zelf.

De airconditioning werkt in de gebouwen op volle kracht. Liften en roltrappen worden meerdere keren per week aangezet om de installaties bedrijfsklaar te houden. Zevenhonderdvijftig bouwcontainers op het terrein, waar niemand werkt, slurpen ook energie.

De energielasten zijn hoger dan die van het vliegveld Tegel bij Berlijn waar elke dag zo'n 400 vliegtuigen opstijgen en landen.

De bouw van Berlijn-Brandenburg ligt sinds de zomer van 2012 stil. Sindsdien wordt alleen gezocht naar fouten in de bouwplannen en miskleunen bij de bouw zelf.

In 2006 werd geschat dat het vliegveld twee miljard euro zou kosten. Dat is al gestegen tot minstens 4,3 miljard. De luchthaven had eigenlijk al open moeten zijn.