[F1] Uitslag Grand Prix van Monaco

Nico Rosberg heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. In een incidentrijke race leidde de Duitser van start tot finish. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel werd tweede en verstevigde de eerste plaats in het kampioenschap. Giedo van der Garde werd als vijftiende en laatste afgevlagd.

De race in Monaco begon met Nico Rosberg van poleposition. Jules Bianchi kreeg zijn Marussia in eerste instantie niet aan de praat, waardoor hij vanuit de pits moest starten. Het hele veld wist zich door de eerste bocht heen te wurmen, maar hierna ontstond er toch hier en daar wat schade. Pastor Maldonado en Giedo van der Garde verloren hun voorvleugels en moesten hierdoor meteen al naar binnen.

De top zes bleef in de eerste ronden ongewijzigd, maar daarachter vochten de McLarens van Sergio Perez en Jenson Button een fel gevecht uit. Perez stak onder meer bij de chicane rechtdoor, waarna hij uiteindelijk de positie aan Button moest laten. Caterham-coureur Charles Pic was de eerste uitvaller nadat zijn bolide na zeven ronden in brand vloog.

Rosberg sloeg snel een gaatje van twee seconden met teamgenoot Lewis Hamilton die op zijn beurt Red Bull-coureur Sebastian Vettel makkelijk achter zich hield. Iets verder naar achteren leek Fernando Alonso het tempo van Kimi Räikkönen niet te kunnen volgen en achter de Spanjaard ontstond dan ook een treintje.

Na ruim twintig ronden voerden de leiders met het oog op hun eerste stop het tempo op. Achter de als elfde liggende Nico Hülkenberg onstond een gat van tien seconden, waarin Mark Webber na 25 ronden als eerste dook. Kimi Räikkönen en Jenson Button volgden zijn voorbeeld een ronde later. Ook Fernando Alonso volgde snel, terwijl zijn teamgenoot Felipe Massa na 30 ronden bij de eerste bocht de muur in ging. De Braziliaan had gisteren in de derde vrije training al een vrijwel identieke crash meegemaakt.

Omdat er veel rommel op de baan lag kwam de safety car voor het eerst dit seizoen naar buiten. Mercedes haalde snel Rosberg en Hamilton naar binnen, maar kreeg Hamilton niet snel genoeg naar buiten, waardoor de Brit enkele plaatsen terugviel. Rosberg leidde, voor Vettel, Webber, Hamilton, Räikkönen, Alonso, Button, Perez, Sutil en Vergne. Van der Garde lag op dat moment laatste op een ronde achterstand, welke hij uiteindelijk terugkreeg.

Na 38 ronden werd het veld weer vrijgegeven, met Rosberg aan de leiding. De Duitser sloeg meteen een gaatje met Vettel, terwijl hierachter Webber vol onder druk van Hamilton stond. De Brit probeerde de Australiër op allerlei punten in te halen, maar slaagde hier niet in. Hierachter stond Räikkönen onder druk van Alonso die op zijn beurt onder druk van Button stond. De Brit raakte de Ferrari van Alonso even, waarna Perez profiteerde en de zevende plaats van zijn teamgenoot afpakte. De Mexicaan ging door en viel Alonso bij het uitgaan van de tunnel aan. De Spanjaard had moeite om zijn plaats te verdedigen en sneed de chicane deels af. Het kostte hem uiteindelijk een positie.

Verder naar achteren was er na 45 ronden een aanrijding tussen Maldonado en Chilton waarbij Maldonado in Tabac zo hard de muur in ging dat deze deels loskwam en op het circuit belandde. Een rode vlag was het gevolg. Bianchi liep een kapotte voorvleugel op en moest naar binnen. De race werd voor ruim twintig minuten onderbroken.

Na 47 van 78 ronden bracht Rosberg het veld weer op gang. Veel verschuivingen waren er niet, maar Sutil snoepte in Loews de achtste plaats van Button af. Perez viel Räikkönen aan bij de chicane en beiden gingen rechtdoor. Sutils eerste inhaalactie in de Loews Hairpin beviel hem wel, want de Duitser haalde na 57 ronden daar ook Alonso in. Grosjean knalde in de 63e ronde bij het uitkomen van de tunnel op de achterzijde van de Toro Rosso van Ricciardo, waardoor laatstgenoemde uitviel en Grosjean zonder neus kwam te zitten. Het leverde wederom een safety car op.

Enkele ronden later kwam de bolide weer binnen, waarna Rosberg weer een gaatje met Vettel kon trekken. Een aanvaring tussen Räikkönen en Perez zorgde ervoor dat eerstgenoemde naar de pits moest met een lekke band. Alonso verloor een plaats aan Button omdat hij Sutil via de buitenzijde probeerde te passeren, waarna Button hem binnendoor voorbijging. Perez behoorde in de slotfase nog tot de uitvallers met schade aan de vering van de bolide.

Na 78 enerverende ronden werd Nico Rosberg dertig jaar na zijn vader Keke als eerste afgevlagd in Monaco, terwijl Vettel en Webber ook naar het podium mochten komen. Hamilton werd vierde, voor Sutil, Button, Alonso, Vergne, Di Resta en Räikkönen die in de slotronden zich nog naar een punt knokte.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 2:17:52.056
2 Sebastian Vettel Red Bull +3.888
3 Mark Webber Red Bull +6.314
4 Lewis Hamilton Mercedes +13.894
5 Adrian Sutil Force India +21.477
6 Jenson Button McLaren +23.103
7 Fernando Alonso Ferrari +26.734
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +27.223
9 Paul di Resta Force India +27.608
10 Kimi Räikkönen Lotus +36.582
11 Nico Hulkenberg Sauber +42.572
12 Valtteri Bottas Williams +42.691
13 Esteban Gutierrez Sauber +43.212
14 Max Chilton Marussia +49.885
15 Giedo van der Garde Caterham +1:02.590
DNF Sergio Perez McLaren +6 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +15 Ronden
DNF Daniel Ricciardo Toro Rosso +17 Ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +20 Ronden
DNF Pastor Maldonado Williams +34 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +50 Ronden
DNF Charles Pic Caterham +71 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 107
2 Kimi Räikkönen Lotus 86
3 Fernando Alonso Ferrari 78
4 Lewis Hamilton Mercedes 62
5 Mark Webber Red Bull 57
6 Nico Rosberg Mercedes 47
7 Felipe Massa Ferrari 45
8 Paul di Resta Force India 28
9 Romain Grosjean Lotus 26
10 Jenson Button McLaren 25
11 Adrian Sutil Force India 16
12 Sergio Perez McLaren 12
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso 7
14 Nico Hulkenberg Sauber 5
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 5
16 Esteban Gutierrez Sauber 0
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Pastor Maldonado Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Giedo van der Garde Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 164
2 Ferrari 123
3 Lotus 112
4 Mercedes 109
5 Force India 44
6 McLaren 37
7 Toro Rosso 12
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0