Fors meer mensen slachtoffer zakkenrollers

Vorig jaar zijn tien procent meer mensen in Nederland het slachtoffer geworden van zakkenrollers dan in 2011. Uit vrijdagavond door de politie vrijgegeven misdaadcijfers blijkt dat voor zover bij de politie bekend vorig jaar 35.298 mensen slachtoffer werden van zakkenrollers, tegenover 31.636 in het jaar daarvoor.

In Amsterdam was zelfs sprake van een toename van 37 procent. In de hoofdstad werden vorig jaar 8629 zakken gerold.

De daders maakten vaak smartphones buit. Dat was ook het geval bij straatroven. Het aantal straatroven in Nederland nam wel af, van 7254 in 2011 naar 6941 vorig jaar. In Amsterdam nam het aantal straatroven wel toe naar 1838, een stijging van vijf procent.

De cijfers wijzen verder uit dat het aantal overvallen op bijvoorbeeld woningen en bedrijven met dertien procent daalde van 2272 in 2011 naar 1982 dit jaar. Van alle overvallen was ongeveer een kwart gericht op woningen. "De klassieke bankoverval is vrijwel verleden tijd", concludeert de politie. "Naarmate banken net als supermarkten en tankstations betere beveiliging genieten, verschuiven overvallers hun werkterrein naar onbeschermde kleinere winkels en privépersonen, in het bijzonder ouderen."

Overvallen krijgen sinds 2009 extra aandacht van politie en justitie. Zo is sinds vorig jaar sprake van een hardere reclasseringsaanpak. De politie stelt dat die hardere aanpak aantoonbaar resultaten oplevert. "Veel jonge daders, zeker de meelopers, gaan inzien dat de weg naar criminaliteit geen oplossing is."

De politie hield vorig jaar voorts meer verdachten van woninginbraken aan. Vergeleken met 2010 is zelfs sprake van een stijging van bijna dertig procent. Werden er in 2010 nog 3939 verdachten van inbraak opgepakt, vorig jaar waren dat er 5120.

Het aantal woninginbraken steeg vorig jaar ten opzichte van 2011 met 2,6 procent naar 91.153. Bij bijna een derde daarvan bleef het overigens slechts bij een poging. Het ophelderingspercentage bleef met 9,2 procent wel gelijk aan 2011. In 2010 bedroeg het ophelderingspercentage 8,2 procent.

Korpschef Gerard Bouman stelt op basis van de cijfers dat de politie een 'uitmuntende prestatie' heeft geleverd. "Zeker gezien de omstandigheden zoals de intensieve en veel capaciteit eisende voorbereidingen op de nationale politie. Dat getuigt van karakter en vakkundigheid. Kortom, grote klasse."