'Geen dubbele pet bij onderzoek matchfixing'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) komt niet tegemoet aan de eis van een deel van de Kamer om nog eens kritisch te kijken naar mogelijke belangenverstrengeling bij het onderzoek naar matchfixing. De officier van justitie in Amsterdam die voorbereidend onderzoek doet naar matchfixing in het betaald voetbal, Theo Hofstee, is bij de KNVB aanklager betaald voetbal.

PVV-Kamerlid Louis Bontes leverde woensdag in het debat over 'verkochte voetbalwedstrijden' felle kritiek op de opstelling van Opstelten. Volgens hem heeft Hofstee mogelijk een dubbele pet. Bontes eiste dat Opstelten er alles aan zou doen om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen.

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten riep de minister op om de zaak aan te kaarten bij de KNVB. Eerder hadden ook andere partijen hun zorgen geuit.

Opstelten wilde daar echter niets weten van ingrijpen. Hij benadrukte dat Hofstee het onderzoek naar matchfixing niet leidt. Bovendien is hij niet officieel in dienst bij de KNVB. "Ik doe een beroep op u om dit te laten zitten en mij hier gewoon mij in te vertrouwen", zei hij. Bontes geeft hier geen gehoor aan en dient een motie in om de twee functies 'te ontvlechten'.