Documenten strandrellen niet openbaar

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb hoeft adviezen en notulen van overleggen ter voorbereiding op het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Een journalist van NRC Handelsblad wilde meer duidelijkheid over hoe de gemeente, politie en justitie het dancefeest, dat in 2009 uitliep op rellen, was voorbereid. Ze deed daarvoor een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de Raad van State zijn de notulen en adviezen 'opgesteld ten behoeve van intern beraad'. De burgemeester hoeft volgens de wet over persoonlijke beleidsopvattingen geen openbaarheid te geven. "Voor zover de adviezen feiten bevatten, zijn deze zodanig met de persoonlijke beleidsopvattingen verweven, dat het niet mogelijk is deze feiten en opvattingen los van elkaar te zien", aldus de hoogste bestuursrechter.

Aboutaleb moet wel openheid geven over enkele feiten uit de stukken. Het gaat om teksten onder de kopjes datum, tijd en locatie. In dit geval is sprake van feiten en niet van een persoonlijke opvatting. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Bij de strandrellen in augustus 2009 zagen in het nauw gedreven agenten zich genoodzaakt schoten te lossen. Een 19-jarige Rotterdammer overleed daardoor. Na de rellen werden ruim vijftig verdachten aangehouden. Volgens de politie waren er te veel bezoekers aanwezig.

De autoriteiten kregen veel kritiek te verduren. De Rotterdamse korpschef Aad Meijboom stapte uiteindelijk op.