Onderzoek naar parkeerwacht op snelweg

Mogelijk worden parkeerwachters langs snelwegen ingezet. De nieuwe buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) moet wildparkeren door vrachtwagenchauffeurs op de vluchtstrook aanpakken. Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na berichtgeving hierover in de Stentor van woensdag.

Het ministerie onderzoekt op verzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN) wat de mogelijkheden zijn. Volgens voorzitter Alexander Sakkers kan een snelweg-boa gevaarlijke situaties langs de snelwegen voorkomen.

Rijkswaterstaat waarschuwde vrijdag al dat steeds meer vrachtwagenchauffeurs 's nachts hun wagen op de vluchtstrook parkeren omdat zij aan de verplichte rustperiodes moeten voldoen. Veel parkeerplaatsen zijn vaak al vol, waardoor truckers moeten uitwijken. Als ze hun rust niet pakken, riskeren ze een forse boete.

Sakkers stelt dat er pas bekeurd kan worden door de snelweg-boa als er ook voldoende parkeerplaatsen zijn. Het onderzoek naar het plan is naar verwachting na de zomer klaar.