Bezoek Opstelten aan Maastricht in teken drugs

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt donderdag een bezoek aan Maastricht. Hij praat tijdens zijn bezoek met onder meer politie, justitie en de gemeente over de aanpak van drugsproblemen in Maastricht en Zuid-Limburg.

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) ontvangt de minister donderdag om 12.00 uur. Het bezoek duurt tot 14.00 uur. Ook de burgemeesters van de acht Limburgse gemeenten met coffeeshops gaan in gesprek met de minister. Een bezoek aan een coffeeshop ligt vooralsnog niet in de planning, liet een woordvoerder van de burgemeester woensdag weten.

Coffeeshops in Maastricht besloten begin mei weer drugs te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen na een rechterlijke uitspraak over de vorig jaar gesloten coffeeshop Easy Going. Deze zaak moest dicht van Hoes, nadat de horecatent zich openlijk tegen het beleid had gekeerd en buitenlanders toeliet. Volgens de rechtbank had Hoes de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Volgens politie, justitie en de gemeente is sinds het toelaten van buitenlanders in de coffeeshops sprake van een nieuwe stijging van drugsoverlast. De drie partijen lieten zaterdag weten coffeeshops in Maastricht de komende tijd gewoon te controleren op het verkopen van drugs aan toeristen.

Vrijdag liet Opstelten weten meer agenten in te zetten om drugsoverlast in Maastricht en Zuid-Limburg te bestrijden. Hij komt daarmee tegemoet aan een verzoek van burgemeester Hoes, die had aangegeven dat hij de bestrijding van drugsoverlast met de huidige politiecapaciteit niet lang meer kan volhouden. Om hoeveel agenten het gaat en waar Opstelten die vandaan haalt is nog onduidelijk.

Tijdens een raadsvergadering in Maastricht werd dinsdag afgesproken dat onderzocht wordt of mensen die buiten Nederland wonen hun softdrugs in de toekomst wellicht mogen halen bij coffeeshops aan de rand van Maastricht. Tijdens de vergadering is verder besproken dat Maastricht zich bij Opstelten wil aanmelden voor een pilot met legale wietteelt.