Dan Brown verstoot Heleen van Royen van eerste plek

Inferno, het nieuwste boek van Dan Brown, staat op de eerste plaats van de Nederlandse bestsellerlijst. De Engelse uitgave van Inferno staat op plek twee. De Amerikaanse auteur verstoot daarmee Heleen van Royen van de eerste plaats van De Bestseller 60, die woensdag verscheen. Met De Hartsvriendin staat Van Royen nu op de vijfde plek.

Brown staat in totaal vier keer in De Bestseller 60. Op de zeventiende plaats staat de gebonden uitgave van Inferno en op plaats 44 is Het Verloren Symbool opnieuw de lijst binnengekomen. Deze thriller van Brown stond in 2009 negen weken bovenaan de lijst.

De thriller Inferno, die vorige week uitkwam, is ook volgens bol.com succesvol. "Dagelijks gaan honderden exemplaren over onze digitale toonbank", vertelde een woordvoerder van de internetwinkel dinsdag. "Het is goed mogelijk dat Inferno een van de allerpopulairste boeken van het jaar wordt."

Ook de uitgever van Inferno, Luitingh-Sijthoff, is blij met de verkoop van het boek. De thriller van Brown, die onder meer de bestsellers De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie schreef, verscheen in een oplage van driehonderdduizend exemplaren. "Dat aantal laat al zien dat wij goede resultaten verwachtten", meldde de uitgever. Maar de huidige resultaten zijn beter dan verwacht.

In deze economische tijden zijn boekhandels volgens de uitgever 'voorzichtig'. Winkels waren aarzelend in het bestellen van Inferno. Inmiddels zijn al veel extra bestellingen geplaatst.

Zowel bol.com als Luitingh-Sijthoff benadrukt dat een deel van het succes van Inferno te danken is aan de naamsbekendheid die de 48-jarige Brown al had. De populariteit van onder meer De Da Vinci Code zorgt dat mensen ook de nieuwste Dan Brown willen lezen. Daarnaast is de timing van de lancering van het boek handig, vertelde bol.com vorige week aan Novum Nieuws. "Vlak voor de zomervakantie doen dit soort titels het goed."