IGZ: meteen onderzoek bij grove medische fout

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt voortaan meteen een onderzoek in als artsen een verkeerde arm afzetten of het verkeerde oog opereren. Het onderzoek dat ziekenhuizen of klinieken in zulke gevallen doen wordt niet meer afgewacht, meldt de inspectie woensdag.

Om zogenoemde links-rechtsfouten te voorkomen zijn jaren geleden al afspraken gemaakt met de beroepsgroepen. Zo moet het operatieteam vlak voor de ingreep aan de hand van een standaardvragenlijst controleren of de juiste patiënt aan de juiste kant wordt geopereerd. Maar er worden volgens de inspectie nog steeds links-rechtsfouten gemaakt. Ook komt het nog regelmatig voor dat iemand een verkeerde maat prothese krijgt of een ooglens met verkeerde sterkte.

De inspectie controleert daarom voortaan meteen of de juiste procedure is gevolgd. Als dat niet het geval is, wordt bekeken of een tuchtrechtelijke procedure tegen de arts mogelijk is. Na het onderzoek wordt sowieso een tuchtklacht tegen de eindverantwoordelijke chirurg ingediend, tenzij uit het onderzoek blijkt dat hij niet verwijtbaar heeft gehandeld.

Het is niet bekend hoe vaak operaties aan de verkeerde kant worden uitgevoerd omdat mogelijk niet alles wordt gemeld. Inspecteur-generaal van de inspectie Ronnie van Diemen zegt in een interview in Trouw dat het om zeker tien tot vijftien gevallen per jaar gaat.

Onder anderen de Nationale Ombudsman drong eerder aan op een strengere aanpak van de IGZ. Van Diemen belooft in het interview dat die er komt. Ze waarschuwt verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicapten dat de inspectie sneller overgaat tot sluiting. Ook kondigt ze onaangekondigde bezoeken aan als wordt gezien dat er weinig wordt gemeld terwijl wordt vermoed dat een instelling te weinig bezig is met de verbetering van de zorg.