Nederlands vlees wordt minder zout en vet

Het zout- en vetgehalte van vlees dat in Nederland wordt verkocht wordt de komende twee jaar teruggedrongen. Een afspraak daarover tussen supermarkten en de vleeswarenindustrie is zo goed als rond, bevestigt een woordvoerder van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Voor de verschillende vleessoorten zijn maximumgehaltes voorgesteld. "Het komt erop neer dat het zoutgehalte gemiddeld met zo'n tien procent omlaag gaat en het gehalte verzadigde vetten met zo'n vijf procent", zegt de woordvoerder. De achterban van de vereniging stemt donderdag over het voorstel, maar het staat volgens de woordvoerder vast dat een meerderheid instemt.

Ook de achterban van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL stemt naar verwachting binnen een week in met het voornemen. Een stok achter de deur daarbij is dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vorig jaar dreigde met een wettelijke norm te komen als de voedselindustrie niet genoeg doet om het zoutgehalte terug te dringen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde vorig jaar dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen in drie jaar tijd nauwelijks is gedaald.

De normen die de vleesindustrie en de supermarkten nu invoeren gelden alleen voor vlees dat voornamelijk in Nederland wordt geproduceerd. "Wij kunnen vanuit Nederland niet voorschrijven hoe traditionele soorten zoals parmaham moeten worden gemaakt", legt de woordvoerder uit. "Als het om Gelderse gerookte worst gaat ligt dat anders. Die wordt voornamelijk in Nederland geproduceerd, maar kan ook in Duitsland worden gemaakt. Als die wordt geïmporteerd, moet het wel aan de normen voldoen."

De periode van twee jaar moet ervoor zorgen dat consumenten geleidelijk aan een lager zoutgehalte kunnen wennen. "En het geeft de bedrijven tijd om de smaak zo veel mogelijk hetzelfde te houden door te innoveren met kruiden en specerijen. Ook heb je in zoutsoorten varianten in het gehalte natrium." De woordvoerder wijst erop dat zout er niet alleen voor de smaak is, maar ook een conserverende werking heeft.

Te veel zout verhoogt het risico op verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer negen gram per dag, terwijl de Gezondheidsraad een maximum van zes gram adviseert.