Hans van Manen wint 'oscar van de danswereld'

Hans van Manen is dinsdag in Rusland bekroond met een Prix Benois de la Danse voor beste choreograaf. Dat maakte Het Nationale Ballet, waar Van Manen vaste choreograaf is, bekend. Hij kreeg de prijs, die ook wel de oscar van de danswereld wordt genoemd, voor zijn Variations For Two Couples. In 2005 kreeg de Nederlandse danser al een Prix Benois de la Danse voor zijn hele oeuvre.

Naast Van Manen viel ook Christopher Wheeldon in de prijzen tijdens de ceremonie in het beroemde Bolsjoi Theater in Moskou. Hij werd bekroond voor zijn Cinderella. Beide prijswinnaars wonnen met producties die ze maakten voor Het Nationale Ballet, en die vorig jaar in première gingen.

Naast de choreografen waren ook twee dansers van het gezelschap genomineerd. Het ging om Anna Tsigankova en Matthew Golding, beiden eerste solisten van Het Nationale Ballet. Ze maakten kans op de Benois voor hun rollen in Cinderella.

De Prix Benois de la Danse geldt als de belangrijkste internationale balletprijs. De competitie werd opgezet door de International Dance Association. Onder de andere Nederlandse laureaten bevinden zich de vorig jaar overleden Rudi van Dantzig en choreograaf Toer van Schayk.