Woede over afschieten edelherten op Veluwe

De Faunabescherming kan het niet geloven dat in het noordwesten van de Veluwe nu al edelherten worden afgeschoten en stapt wellicht naar de rechter. De provincie Gelderland heeft toestemming gegeven om het afschotseizoen, dat op 1 augustus zou beginnen, met drie maanden te vervroegen. Ook Vereniging Het Edelhert is niet blij met het besluit.

Volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk blijkt uit tellingen dat in de omgeving van Uddel en Elspeet te veel edelherten rondlopen. Om schade aan de landbouw tegen te gaan, mogen de komende tijd volgens de Faunabescherming ongeveer driehonderd edelherten worden afgeschoten, terwijl de dieren drachtig of zogend zijn.

De jacht is toegestaan sinds 1 mei, zodat het jachtverbod maar een week of zes van kracht is geweest. "Helaas moeten wij constateren dat het beleid van de provincie Gelderland volledig wordt bepaald door jagers en boeren."

De edelherten raken in paniek door de jacht en gaan onberekenbaar gedrag vertonen, denkt de Faunabescherming, die verkeersongelukken voorziet. Ook zouden alle andere dieren ernstig worden verstoord, juist in de periode dat ze zich voortplanten. De Faunabescherming heeft een brief aan de provincie verstuurd met het verzoek het afschieten van edelherten onmiddellijk te stoppen. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, volgen wellicht juridische stappen.

Vereniging Het Edelhert meldt dat uit recente tellingen blijkt dat in het gebied 528 edelherten rondlopen, waardoor de totale populatie nadat de jongen zijn geboren uit kan komen op achthonderd stuks. Aangezien het gewenste aantal ongeveer tweehonderd is, moeten er volgens de vereniging tot wel zeshonderd exemplaren worden afgeschoten. Dit zou in strijd zijn met de Flora en Faunawet, die beoogt inheemse diersoorten te beschermen.

De vereniging ziet weliswaar in dat er te veel edelherten rondlopen, maar de genomen maatregel krijgt geen steun, mede omdat de geschatte schade voor de landbouw met tachtigduizend euro 'relatief laag' is. De schade kan worden gedekt uit het Faunafonds, oppert de vereniging. "Nu, in mei, de jacht openen is geen verstandige beslissing omdat dit de periode is dat de kalveren geboren worden en intensieve jacht dan verstorend werkt."

De provincie was zondagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.