Meerderheid wenst Weekers weg

Een meerderheid van de bevolking zou een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) steunen. Als ze daarover mochten stemmen zou 61 procent de motie steunen, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Ook onder VVD-stemmers zijn er meer die voor (47 procent) dan tegen (43 procent) stemmen. Bij de PvdA-stemmers zou zestig procent voor stemmen en 28 procent tegen, de rest weet het niet. Bij alle andere partijen ligt het percentage dat voor zou stemmen hoger.

Weekers lag de afgelopen tijd onder vuur in de Kamer nadat grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren aan het licht was gekomen. De vraag was of hij signalen daarover wel goed had opgevangen. Een motie van wantrouwen werd door zeven oppositiepartijen gesteund, maar zij hebben samen geen meerderheid.

De toeslagenfraude en de omstreden strafbaarheidsstelling van illegalen hebben geen invloed gehad op de wekelijkse zetelpeiling. Dat komt volgens De Hond doordat VVD en PvdA eerder al veel kiezers zijn kwijtgeraakt en alleen een loyale kern is overgebleven. In de peiling zakt de VVD van 24 naar 23 zetels en stijgt de SP van 21 naar 22 zetels. De PvdA blijft op twintig zetels staan en de PVV op 27. Die partij is daarmee nog altijd de grootste.