Koude nacht voor kampeerders

Buitenmensen die het pinksterweekeinde hebben aangegrepen om in een tent te camperen, hebben een koude nacht achter de rug. Op verschillende plaatsen in Nederland vroor het de afgelopen nacht aan de grond. In Twente werd het met -1,5 graden aan de grond het koudst, meldt weeronline.nl zondag.

In de kop van Noord-Holland werd het aan de grond -1,4 graden en in Zuid-Holland -0,7 graden. Op de normale waarneemhoogte, anderhalve meter boven de grond, bleef het overal net boven het vriespunt.

Dat het zo laat in het jaar nog aan de grond vriest is niet uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. "Aan de grond kan het tot eind juni vriezen, maar daarna is het wel afgelopen met de vorst." Volgens de volksweerkunde komt er na IJsheiligen (van 11 tot en met 15 mei) geen nachtvorst meer voor. "Maar regelmatig klopt dat dus niet", zegt de woordvoerder.

De eerste pinksterdag wordt in het midden en zuiden van het land vrij zonnig. In het noorden komt veel bewolking voor met later kans op lichte regen. Overdag warmt het op waarbij het op de Wadden maximaal 12 graden wordt en in het midden en zuiden van het land tussen de 17 en 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en tegen de avond is het in een groot deel van het land bewolkt. De wind is matig, maar langs de kust soms vrij krachtig.

De neerslag trekt de komende nacht langzaam naar het zuiden. De temperatuur daalt naar zo'n 9 graden. Op tweede pinksterdag overheerst de bewolking en is er lokaal kans op buien. Het wordt 14 tot 17 graden.