[Giro] Santambrogio wint, Gesink verliest veel tijd

Mauro Santambrogio heeft zaterdag de aangepaste veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Vini Fantini was op de slotklim naar Bardonecchia samen met rozetruidrager Vincenzo Nibali weggereden uit de groep met favorieten. De ritzege werd hem vervolgens gegund door zijn landgenoot. Robert Gesink verloor meer dan vier minuten.

Door het slechte weer in de Alpen was de etappe flink uitgekleed. De legendarische beklimming naar Sestrière werd uit het parcours gehaald, maar enkel de klim naar Bardonecchia bleek ook voldoende om voor flinke verschillen te zorgen.

Gesink was de grootste verliezer van de dag. De renner van Blanco Pro Cycling moest de andere favorieten laten gaan en kwam uiteindelijk in het gezelschap van drie ploeggenoten over de streep. Hij zakt naar de elfde plaats in het klassement op 6.40 minuten van het roze.

Santambrogio en Nibali deden uitstekende zaken. Het tweetal had op de finish negen seconden voorsprong op de Colombiaan Carlos Betancur. De nummers twee en drie van het klassement, Cadel Evans en Rigoberto Uran, gaven zelfs een halve minuut toe.

In het klassement heeft Nibali nu 1.26 voorsprong op Evans, terwijl Uran op 2.46 volgt. De Sky-renner moet bovendien beducht zijn op Santambrogio, die slechts een seconde achter hem staat.

De etappe werd kleur gegeven door zeven renners, waarvan Luca Paolini op de slotklim als laatste werd ingerekend. Ook Pieter Weening zat even mee in de kopgroep, maar door een valpartij haakte hij af.

Overigens is ook de etappe van zondag in gevaar. Waarschijnlijk worden de Col du Mont-Cenis en de Col du Galibier gemeden vanwege het slechte weer. Een definitieve beslissing is door de organisatie echter nog niet genomen.