ISU: "Verbazing over besluit KNSB"

De Internationale Schaats Unie(ISU) heeft verbaasd gereageerd over het besluit van de KNSB om de organisatie van een wereldbekerwedstrijd in terug te geven. "Het is een eigen afweging van de KNSB en wij treden daar niet in, maar het heeft ons zeker zeer verbaasd", aldus vice-voorzitter Jan Dijkema.

"De KNSB heeft voor komend seizoen immers ook de World Cupfinale en de WK allround toegewezen gekregen en dat zijn allebei wél winstgevende evenementen." Dijkema wil nog niet zeggen of dit besluit van de KNSB op langere termijn nog consequenties heeft. "We slaan dit wel op. Het is niet vanzelfsprekend dat belangrijke ISU-evenementen aan Nederland worden toegewezen."

De actie van de KNSB heeft veel verbolgen reacties opgeleverd van sponsors, schaatsers en trainers.  "Door het terugeven van een World Cup door de KNSB aan ISU toont volledige gebrek aan visie, inzicht, tact en verantwoordelijkheid. Onbegrijpelijk dom!", zo schreef Bart Veldkamp op Twitter.

De schaatsbond heeft zichzelf in een lastig parket gebracht. De beslissing is genomen zonder overleg met sporters en coaches. In Heerenveen stond een tien kilometerwedstrijd gepland en die is bepalend voor de startvolgorde tijdens de Spelen. Sportkoepel NOC*NSF steunt de sporters en onderzoekt of de beslissing eventueel nog terug gedraaid kan worden. Ze hebben zelfs eigenhandig contact opgenomen met de ISU. Al lijkt de kans zeer klein dat dit gebeurd. NOC*NSF zou zich zelfs financieel garant willen stellen voor het evenement.

Algemeen directeur van de KNSB Paul Sanders geeft toe dat de timing misschien wat ongelukkig is en dat het sporttechnische belang er niet mee gediend is, maar de KNSB wil ook een signaal afgeven naar de ISU. "De organisatie van de World Cup in november zou de KNSB mogelijk met een verliespost van een ton hebben opgezadeld. Het wordt tijd dat we met andere nationale bonden een keer met de ISU rond de tafel gaan zitten om te zorgen voor een meer aansprekende kalender en voor betere voorwaarden. Nu is het nog zo dat de financiële risico's van een wedstrijd gedragen worden door de nationale bonden en je kunt te afvragen of dat nog wel van deze tijd is. Noorwegen wil bijvoorbeeld al helemaal geen World Cups meer organiseren, dat is een teken aan de wand."

Sanders benadrukt dat de financiële situatie van de KNSB niet gunstig is. "We hebben drie verliesgevende jaren achter de rug en dit jaar wordt afgesloten met een mager plusje, dat is een realiteit waarmee we te maken hebben. Verder hebben we rekening te houden met zaken als tegenvallende Lotto-gelden en subsidies voor bijvoorbeeld het inlinen en het kunstrijden. Hierdoor kunnen we de organisatie van een World Cup niet meer uit de algemene middelen kunnen financieren."