TROS: Songfestival heeft beschermde status

De TROS wil er alles aan doen om het Eurovisie Songfestival te houden. "We zullen het Songfestival altijd blijven uitzenden", zegt TROS-directeur Peter Kuipers tegen Novum Nieuws. Henk Hagoort, voorzitter van Raad van Bestuur van NPO, wil flink het mes zetten in amusement, maar volgens de TROS-directeur is het Eurovisie Songfestival 'beschermd'.

"Hagoort heeft een aantal prioriteiten genoemd waar hij minder op wil bezuinigen en waar hij niets over heeft gezegd wil hij meer op bezuinigen", vertelt Kuipers. "Het gaat met name over groot amusement, zoals Nick tegen Simon en Strictly Come Dancing. Dan moet je niet praten over bjivoorbeeld Bananasplit, want dat wordt gewoon uitgezonden."

Het Songfestival kan volgens Kuipers niet bedreigd worden door de bezuinigingsplannen van de NPO. "Het Eurovisie Songfestival is een van de evenementen die gewoon wordt beschermd. Dat zenden we altijd uit. Een Nationaal Songfestival, wat daaraan vooraf gaat, zenden we dan ook altijd uit. Daar zal wat mij betreft geen Henk Hagoort een stok voor kunnen steken. Niemand. Het Eurovisie Songfestival is beschermd en draagt bij aan onze nationale trots. Hoe mooi is dat?"

De TROS gaat met de AVRO bekijken hoe het Songfestival er volgend jaar uit komt te zien. "Het blijft elk jaar weer spannend hoe we dat gaan doen", aldus Kuipers. "In de toekomst heten we AVROTROS en doen we vanaf 2014 samen het Songfestival!" De NPO wilde niet inhoudelijk reageren of het Songfestival aan bezuinigingen ontkomt.

Anouk staat zaterdagavond met Birds in de finale van het Eurovisie Songfestival. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Nederland de eindstrijd wist te halen.