Mobile games leveren meer op dan handheldgames

Uit een rapport van IDC en App Annie blijkt dat de opbrengsten van mobiele games hoger zijn dan van games voor de traditionele handhelds. Android en iOS-games brachten in het eerste kwartaal van 2013 meer op dan de handhelds, zoals PlayStation Vita, Nintendo DS en Nintendo 3DS bij elkaar.

De games uit de iOS App Store brengen duidelijk meer op dan de overige twee markten. Google Play kom in de buurt van de omzet van de handheldmarkt. Verwacht wordt dat de Google Play-opbrengsten in het tweede kwartaal ook die van de handheldmarkt gaat inhalen. Het gamesaanbod in de Stores van iOS en Google is groter door het gemak van spellen uitbrengen voor bijvoorbeeld de bekende grote uitgevers, maar ook indie-ontwikkelaars. Daarnaast richten steeds meer grote uitgevers als Electronic Arts en Square Enix zich op de mobiele gamer met games zoals Real Racing 3 en de Final Fantasy-franchise. Door nieuwe game-engines zoals Frostbite GO en een mobiele variant van de Unreal 3 Engine doen mobiele games ook zeker niet meer onder voor hun concurrenterende handheldgames in de mobiele markt.

De handheldmarkt heeft het in het eerste kwartaal een stuk lastiger. De flinke daling is toe te wijzen aan het vorige seizoen, dat natuurlijk een cadeauperiode is. Ook het aanbod van handheldgames is een stuk lager omdat uitgevers vooral voor de zomer en de kerstmaanden nieuwe games voor handhelds uitbrengen.

Grafiek