Ferrari woedend over bandenklucht

Het Formule 1-team Ferrari is woedend over de bandenklucht die momenteel in de sport gaande is. Pirelli heeft naar aanleiding van de aanhoudende kritiek besloten om het rubber nog voor de Grand Prix van Canada aan te passen. De Italiaanse renstal vindt dit onacceptabel.

Van de topteams is Ferrari samen met Lotus er het beste in geslaagd om de huidige banden op de best mogelijke manier te gebruiken. In de column The Horse Whisperer laten de Italianen dit duidelijk weten. "Voor mensen met een slecht geheugen is het momenteel geen gemakkelijke tijd. Door de vele beschikbare informatie praten mensen te snel en vergeten ze wat er in het recente verleden gebeurd is. Of ze hebben een selectief geheugen, waarbij ze zich alleen baseren op hun eigen resultaten."

"Een goed voorbeeld hiervan is de klucht over het aantal pitsstops. Er werd geklaagd over het feit dat teams die op het podium eindigden en teams die daar ver van verwijderd waren vier stops maakten, waardoor de race lastig te volgen was. Het is jammer dat diezelfde klagers zich twee jaar geleden stilhielden toen ook op Catalunya en op Istanbul Park vijf van de zes rijders die toen op het podium eindigden dezelfde strategie hanteerden als Alonso en Massa afgelopen zondag."

Ferrari haalt op deze manier uit naar Red Bull Racing dat afgelopen zondag het racetempo van de scharlakenrode bolides niet kon volgen en na afloop hiervoor Pirelli een flinke veeg uit de pan gaf. Twee jaar geleden won Red Bull-rijder Sebastian Vettel echter zowel in Spanje als Turkije met vier stops, maar werd hier door de Oostenrijkers niet over geklaagd. De Italianen wijzen hierbij ook op de Grand Prix van Frankrijk in 2004 toen het team en de toemalige bandenleverancier Bridgestone juist complimenten kregen door de winnende strategie van vier stops.

"Vandaag de dag moeten we ons bijna schamen voor het kiezen van een strategie die erop gericht is om het maximale uit het beschikbare pakket te persen. Bovendien bleek de keuze op vrijdag uit alle simulaties al duidelijk de beste te zijn. Waarom zou je je er dan voor moeten schamen als je het vergelijkt met anderen die een andere keuze maken en hier tijdens de race veel spijt van krijgen."