Polen wil ritueel slachten terug

De Poolse regering zal binnen twee weken beslissen of ritueel slachten weer mogelijk wordt, en zo ja onder welke voorwaarden. Dat heeft premier Donald Tusk donderdag laten weten.

Ritueel slachten is sinds 1 januari in Polen verboden nadat het grondwettelijk hof betogen van dierenbeschermers en wetenschappers dat de dieren pijn lijden had geaccepteerd. Het verbod op ritueel slachten betekende een klap voor de Poolse vleesindustrie.

Volgens Witold Choinski, voorman van de brancheorganisatie Polskie Mieso (Pools Vlees) staan er 5600 banen op de tocht. De sector dreigt vijfhonderd miljoen euro per jaar aan omzet kwijt te raken. Tientallen slachterijen zijn in problemen geraakt. Volgens Tusk is het moeilijk een juiste balans te vinden tussen het dierenwelzijn en de economische belangen die in het geding zijn. Hij sprak van een 'moeilijk' besluit.

Medio februari lag er in het kabinet al een voorstel van de minister van landbouw om ritueel slachten weer mogelijk te maken. Een besluit werd tot nu toe uitgesteld omdat het kabinet meer overleg wilde met alle betrokken partijen en nader onderzoek naar de mogelijkheden het dierenleed te verminderen wilde laten uitvoeren.

Bij het ritueel slachten gaat het om het doden van dieren door het doorsnijden van de halsslagader en luchtpijp. Het dier bloedt dood. Ritueel slachten is gebruikelijk in joodse en moslimkringen. Het vlees wordt in het jodendom sjechita genoemd, bij de moslims halal. De export van sjechita- en halalvlees uit Polen is de afgelopen jaren explosief gestegen. De uitvoer gaat vooral naar Israël en landen als Indonesië, Iran, Irak, Egypte en Turkije. Het ging inmiddels om tien tot dertig procent van de Poolse vleesexport, afhankelijk van de soort vlees.

Door de houding van het grondwettelijk hof gingen lucratieve contracten met afnemers in Saudi-Arabië de mist in. "Polen kan zich dit niet veroorloven", aldus Choinski, verwijzend naar de economische crisis. De Poolse handel verdwijnt nu naar buurlanden.

Bij het ritueel slachten werden de dieren in een kooi 'vastgezet' om vervolgens ondersteboven gekeerd te worden waarna de halssnee werd toegebracht. De fixatie zou de dieren echter extra stress bezorgen. Bovendien kwam hun maaginhoud naar boven. Beide factoren betekenden extra pijn en lijden, aldus de tegenstanders van het slachten. Bekeken wordt nu of de dieren vooraf een spuitje kunnen krijgen zodat ze verdoofd raken. Ze leven dan nog wel, maar merken minder van de snee die hen doodt. In 22 Europese landen, waaronder Nederland, is ritueel slachten onder voorwaarden toegestaan.