HEMA en Zeeman nog niet achter Bangladeshplan

Winkelketens HEMA en Zeeman hebben nog geen handtekening gezet onder het akkoord voor strengere brandveiligheid- en bouwregels in Bangladesh. De beide winkelketens willen de inhoud 'nog nader bestuderen', zeggen woordvoerders tegen Novum Nieuws.

In het akkoord is afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in Bangladesh, en dat hier openbaar verslag van wordt gedaan. Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen.

Naast HEMA en Zeeman ontbreken ook nog onder meer de textielsupermarkten Action en Wibra. Zij waren niet direct bereikbaar voor commentaar. De winkels kunnen zich later nog wel aansluiten, maar dan is meepraten over de technische details niet meer mogelijk.

Zeeman zegt wel de intentie te hebben om te tekenen. "We moeten alleen kijken of we alles wel waar kunnen maken." HEMA claimt zelf al verschillende procedures te hebben om de veiligheid bij de leveranciers te garanderen. Zo is de keten aangesloten bij een organisatie die zelf al controles uitvoert. De winkelketen wil bestuderen of het akkoord geen zaken 'dubbel doet'.

Volgens een woordvoerder van de Schone Kleren Campagne stellen de door de HEMA genoemde inspecties echter weinig voor. "Dat zijn inspecties door de textielbedrijven zelf", stelt de zegsvrouw. "Er zijn verschillende voorbeelden dat fabrieken die zijn geïnspecteerd en toch brandonveilig bleken."

Ketens die actief wilden meepraten over de invulling van de plannen hadden tot donderdag om zich aan te sluiten. In totaal hebben wereldwijd 31 ketens zich aangesloten, waaronder de Nederlandse ketens V&D, C&A, WE en G-Star. Ook het Belgische jbc heeft getekend.

De meeste ketens sloten zich aan na de grote ramp in Bangladesh van eind april, waarbij meer dan elfhonderd mensen zijn omgekomen. Aan de veiligheidsplannen van de vakbonden wordt echter al maanden gewerkt. Slechts twee merken, het Duitse Tchibo en het bedrijf achter Tommy Hilfiger en Calvin Klein, tekenden in maart al.