Eerste Wereldoorlog centraal bij Huis Doorn

Museum Huis Doorn gaat samenwerken met verschillende instellingen om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Het vroegere onderkomen van de Duitse ex-keizer Wilhelm II moet een van de markante plaatsen in Europa worden waar bij de oorlog wordt stilgestaan.

Het kasteel werkt samen met Paleis Het Loo om exposities te organiseren. Het paleis in Apeldoorn wijdt zelf een tentoonstelling aan Wilhelm II en zijn relatie met het Nederlandse koningshuis, maakte Huis Doorn donderdag bekend. Het slot in Doorn leent daarvoor collectiestukken uit aan het paleis.

In een nieuwe expositieruimte wil Huis Doorn aandacht gaan besteden aan de invloed die de oorlog heeft gehad op het huidige Europa. Hiertoe krijgt het museum eenmalig financiële steun van de Duitse ambassade. Ook het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zegde geld toe om de herdenking van de oorlog, waarin Nederland neutraal bleef, mogelijk te maken.

De activiteiten rondom de herdenking worden in september ingeleid met een internationale conferentie. Onder de aanwezigen zijn historicus Maarten van Rossem en de Vlaamse minister Geert Bourgeois. Volgend jaar wordt herdacht dat de oorlog een eeuw geleden begon.

Het museum is alleen op maandag gesloten.