Nieuwe metro Amsterdam al vertraagd

De introductie van een nieuw metrostel in Amsterdam is voorlopig uitgesteld. Dat hebben GVB en de Dienst Metro van de gemeente besloten nadat na een uitgebreide testfase een hapering plaatsvond in een van de systemen, meldt het vervoerbedrijf donderdag.

De metro zou eigenlijk volgende week dinsdag voor het eerst rijden. Wanneer dat nu gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Volgens het GVB ligt de focus nu vooral op het analyseren van het probleem. Amsterdam heeft in totaal 28 metro's van dit type besteld bij de Franse producent Alstom. Vergelijkbare metro's rijden ook in steden als Barcelona en Budapest.

GVB-directeur Bart Schmeink reageert teleurgesteld. "We hebben een moderne metro klaarstaan waar we straks trots op mogen zijn", zegt hij in een verklaring. "Het is bijzonder jammer dat we nog even op de nieuwe metro moeten wachten, maar we nemen de nieuwe metro liever in gebruik als deze aan onze hoge betrouwbaarheidseisen voldoet", zegt hij. "Wij willen een perfect product aan onze reizigers aanbieden."

Reizigersclub Voor Beter OV laat aan fok! weten, niet verbaasd te zijn over het uitstel: “Opeenlopende vertragingen, technische miskleunen en tegenvallers zijn nu eenmaal het handelsmerk van de Amsterdamse metro. Tijd dat bij de verantwoordelijke dienst DIVV op managementniveau eindelijk eens schoon schip wordt gemaakt.”