Songfestivalcommentatoren beïnvloeden stemmen

Songfestivalcommentatoren Jan Smit en Daniël Dekker weten dat ze de publieksstemmen behoorlijk kunnen beïnvloeden. "Als je vooraf zegt: die en die zingt heel raar, denken mensen: hij zal het wel weten, want hij geeft commentaar", zegt Dekker tegen Novum Nieuws.

"Als Paul de Leeuw zegt: wat is die jurk lelijk, dan letten mensen alleen nog maar op die jurk", weet ook Jan Smit. "Het ene deel denkt dan: dat is zo, daar stem ik niet op. Een ander deel denkt: wie ben jij om dat te vinden, ik ga er juist op stemmen." De Volendammer noemt het Songfestival 'een visueel spektakel'. "Waar wij invloed kunnen hebben op het stemmen."

Vorig jaar zei Smit bij een van de inzendingen dat de kijkers gerust even de hond uit konden laten. Over die opmerking is vooraf overlegd, vertelt Dekker. "Jan vroeg zich af of hij het wel moest zeggen. Je stuurt mensen namelijk met een bepaalde gedachte een liedje in." Dekker zegt de muzieksmaak van het publiek niet te onderschatten. "Maar van die miljoenen kijkers heeft de helft niet echt een mening. Die vinden iets leuk of niet leuk, het is een gevoel."

Omdat de commentatoren invloed hebben op de mening van het publiek, hoopt Dekker dat Anouk iedereen in weet te pakken tijdens de finale. "Je mag hopen dat Anouk met haar charisma het gevoel weet te raken van de kijker. Volgens mij is ze daartoe in staat. Commentatoren en internationale pers moeten daar ook een gevoel bij krijgen. Die bepalen heel veel, vergis je daar niet in."