Dijsselbloem: geld zijn we kwijt

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) denkt niet dat Nederland nog onder de extra storting in de kas van de EU uit kan. "Dat geld zijn we kwijt", zei Dijsselbloem woensdag in de wandelgangen over het bedrag van ten minste 350 miljoen euro dat Nederland nog moet overmaken. Hij kondigde aan dat hij de tegenvaller moet zien te verwerken in de begroting.

Dijsselbloem ziet geen ruimte om nog iets te veranderen aan het besluit. Nederland had weliswaar medestanders in Europa, maar dat waren er te weinig om het besluit te kunnen tegenhouden. "De meerderheid van de landen heeft nu groen licht gegeven om de begroting aan te passen met dit forse bedrag."

Dijsselbloem deelt verder de teleurstelling die leeft in de Tweede Kamer. Tijdens een debat eerder op de dag maakten de coalitiepartijen en de PVV zich boos over de kwestie. De minister wijst er echter op dat Nederland de afgelopen jaren ook een aantal keer een meevaller uit Brussel heeft ontvangen. De mee- en tegenvallers zouden ongeveer even hoog zijn.