'Kabinet moet godsdienstvrijheid bevorderen'

De drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, willen dat het kabinet concrete actie onderneemt om de godsdienstvrijheid wereldwijd te bevorderen. Ze bieden minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag een manifest aan waarin ze ervoor pleiten dat godsdienstvrijheid speerpunt wordt van het buitenlands beleid.

Volgens de drie partijen is godsdienstvrijheid 'de koningin van de mensenrechten'. Het recht om een eigen geloof te belijden staat echter wereldwijd onder druk. De partijen maken zich met name zorgen om de vele landen waar christenen worden vervolgd.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind en SGP-leider Kees van der Staaij willen dat Nederland, al dan niet in samenspraak met andere geestverwante landen, elk jaar een ranglijst publiceert van de landen waarin de godsdienstvrijheid het meest geschonden wordt. Hier zou de Tweede Kamer jaarlijks over moeten debatteren.

D66 wil dat de godslasteringswetten wereldwijd moeten worden afgeschaft. "Een debat over godsdienstvrijheid zoals vandaag mag niet alleen gaan over christenen die bedreigd worden", stelt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Het moet gaan over iedereen, zoals moslims, christenen, boeddhisten en atheïsten. Ja, ook over niet-gelovigen. Want godsdienstvrijheid betekent ook vrijheid van godsdienst."

Submitter:  Bron: Novum