Abortusarts VS ontloopt doodstraf

Een abortusarts die veroordeeld is voor de moord op drie zuigelingen ziet af van zijn recht om tegen het vonnis in beroep te gaan en ontloopt daarmee een eventuele doodstraf. De aanklagers stemden in plaats daarvan in met een levenslange gevangenisstraf.

Kermit Gosnell (72) werd maandag schuldig bevonden aan de moord op twee baby's, die in zijn kliniek ter wereld waren gekomen. Ze werden met een schaar om het leven gebracht door nek of ruggenwervel door te knippen. Woensdag zal hij voor een derde moord eveneens levenslang krijgen.

De praktijken in Gosnells abortuskliniek kwamen aan het licht tijdens een ander onderzoek naar de illegale handel in medicijnen. De FBI trof in vrieskisten in de kliniek 47 geaborteerde foetussen aan, evenals potten met afgehakte voetjes, meubels met bloedvlekken en vuile medische instrumenten.

Deskundigen zeiden tijdens het proces dat een tiener bijna dertig weken zwanger was toen Gosnell de foetus bij haar verwijderde. Een tweede baby was twintig minuten in leven toen een medewerker van de kliniek de nek doorknipte. Een derde baby kwam in het toilet ter wereld en bewoog nog toen een andere medewerker de ruggengraat doorsneed. Een vierde baby was ook nog in leven toen Gosnell de nek doorknipte, zeiden de aanklagers. De arts werd vrijgesproken van deze moord omdat er geen getuigen van waren.

De aanklagers wilden aanvankelijk de doodstraf eisen, omdat er meerdere moorden zijn gepleegd en de slachtoffers extra kwetsbaar waren. Vanwege de hoge leeftijd van Gosnell was het nog maar de vraag of het vonnis vanwege eventuele langdurige beroepsprocedures ook voltrokken zou worden.