Nederland blijft in recessie, economie krimpt weer

Nederland blijft in recessie. De economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het derde kwartaal van krimp op rij. Nederland zit in zijn derde recessie sinds het begin van de kredietcrisis in 2008.

Consumenten gaven in het eerste kwartaal 0,4 procent meer uit dan een kwartaal eerder, de eerste stijging in twee jaar tijd. Ten opzichte van een jaar eerder liggen de bestedingen echter nog steeds 2,1 procent lager. Mensen hebben door de koude winter flink meer gas gestookt, bleek eerder al. In winkels werd juist 3,4 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder, meldde het CBS dinsdag.

De overheid schroefde de uitgaven met 0,8 procent terug, wat negatief uitwerkte voor de economie. Ook daalden de investeringen met 5,6 procent. De export steeg wel met een procent.

De krimp is wel fors lager dan in de voorgaande twee kwartalen. In het derde kwartaal kromp de economie nog met een procent, in het vierde kwartaal met 0,4 procent. In een jaar tijd is de economie in totaal met 1,7 procent gekrompen. Dat komt deels doordat er minder werkdagen waren. Als daarvoor wordt gecorrigeerd, is de krimp 1,3 procent.

Eerder woensdag werd bekend dat Duitsland een recessie nipt ontwijkt, terwijl Frankrijk juist in een recessie belandde. De grootste economie van de eurozone groeide 0,1 procent, na in het vierde kwartaal nog 0,7 procent te zijn gekrompen. De tweede economie van de muntunie kromp in beide kwartalen met 0,2 procent. De eurozone als geheel zit al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar in een recessie.