Motie van wantrouwen tegen Weekers

Het CDA heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een motie van wantrouwen ingediend tegen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). De motie wordt gesteund door SP, PVV, D66, GroenLinks, 50Plus en de Partij voor de Dieren.

"In onze ogen bagatelliseert de staatssecretaris de ernst van het probleem", zei Omtzigt over de manier waarop Weekers omgaat met fraude met toeslagen van de Belastingdienst. "Hij miskent de ernst van de zaak", zei ook PVV-Kamerlid Roland van Vliet. De SP heeft er geen vertrouwen meer in dat Weekers de problemen kan oplossen, zei SP-Kamerlid Farshad Bashir. "Zo'n staatssecretaris moet aftreden."

De motie van wantrouwen, ingediend na een urenlang debat in de Tweede Kamer, wordt gesteund door zeven van de negen oppositiepartijen. Die hebben samen 63 zetels, geen Kamermeerderheid.

Van de oppositiepartijen steunen alleen ChristenUnie en SGP de motie niet. "We geven de staatssecretaris nog een kans om te laten zien dat hij het gevraagde vertrouwen waard is", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. Ook de SGP ziet onvoldoende reden Weekers weg te sturen.

De VVD steunt de eigen staatssecretaris. Weekers heeft ook coalitiegenoot PvdA achter zich. De sociaaldemocraten hebben er vertrouwen in dat Weekers fraude beter zal aanpakken.