FOK!filmtips van de dag: L'instinct de mort, Mesrine: Public enemy number one (Part I)

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Op de dag dat gewapende CIA-agenten het huis van Frank Moses binnendringen blijkt dat die nog niets van zijn tijd bij de elite killers is verleerd. Frank schakelt met gemak zijn aanvallers uit en draait de rollen om. Hij ontdekt dat de nieuwe CIA-directeur het op zijn hele voormalige team voorzien heeft. Met zijn vriendin Sarah op sleeptouw, brengt Frank de gepensioneerde leden weer bij elkaar. Blij er weer eens flink tegenaan te kunnen, zetten ze al hun gezamenlijke kennis, ervaring en onvergankelijke teamspirit in om hun aanvallers steeds één stap voor te blijven. De reünie loopt uit op een onwaarschijnlijke operatie waarbij ze er niet voor terugdeinzen om in te breken in het CIA-hoofdkwartier.

Deze explosieve actiekomedie met onder meer Bruce Willis en Morgan Freeman in de hoofdrollen is een adaptatie van de gelijknamige strip van DC Comics en werd genomineerd voor een Golden Globe. Red is te zien om 20.30 uur op RTL5.

Jacques Mesrine was in de jaren '70 één van de meest beruchte Franse gangsters die de samenleving en de media in de ban hield. De film, gebaseerd op de autobiografische roman die hijzelf in de gevangenis schreef, verbeeldt de avonturen van Mesrine, wiens bijnaam "de man met de 100 gezichten" was. De misdaadthriller werd geregisseerd en geschreven door Jean-François Richet die eerder Assault on Precinct 13 afleverde. L'instinct de mort, Mesrine: Public enemy number one (Public Enemy Number One (Part I) is te zien om 22.10 uur op CANVAS.

Josh en Renai vormen samen met hun drie kinderen een gelukkig gezin. Ze zijn dolblij met hun verhuizing naar een vrijstaande villa, maar dan slaat het noodlot toe. Het jonge stel ontdekt dat hun huis is bezeten door duistere entiteiten. Wanneer hun zoon Dalton in een onverklaarbare coma raakt willen ze zo snel mogelijk het huis verlaten. Maar dan doen ze de angstaanjagende ontdekking dat het lichaam van hun comateuze zoon een magneet blijkt te zijn voor geesten met kwade bedoelingen. Verhuizen heeft geen zin meer. Insidious is te zien om 22.45 uur op RTL5.

Frozen River vertelt het verhaal van Ray Eddy, een moeder die met haar twee kinderen in een versleten woonwagen woont. Nadat haar alcoholverslaafde man er vandoor is gegaan met het geld van de afbetaling van hun droomhuis, neemt Ray het heft in eigen handen. Ze krijgt te maken met de Mohawk-smokkelaar, Lila Littlewolf. Over de bevroren St. Lawrence river halen ze illegale Chinese en Pakistaanse immigranten op en smokkelen ze in de achterbak van Ray's auto naar de andere kant van de rivier.

Dit drama is de debuutfilm van de Amerikaanse regisseur Courtney Hunt. Ze hield er meteen een Oscarnominatie aan over voor het door haar zelfgeschreven scenario. Ook actrice Melissa Leo werd genomineerd voor haar vertolking van Ray. Te zien om 01.10 uur op BBC2.

Bend It Like Beckham, Gone in Sixty Seconds, Give ‘em Hell Malone, Universal Soldier: Regeneration, Gomorra, The Children of Huang Shi, Best of the Best 2, Norbit en Lions for Lambs zijn ook op de televisie te zien vanavond.