'Eet meer insecten'

In de strijd tegen honger, ondervoeding en milieuvervuiling ligt volgens de Verenigde Naties een van de oplossingen binnen handbereik: eetbare insecten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van sprinkhanen, mieren en andere insecten als bron van voedsel voor mensen, vee en huisdieren.

In een tweehonderd pagina's tellend rapport schrijft de FAO dat wereldwijd twee miljard mensen hun voeding al aanvullen met insecten. De dieren zijn rijk aan eiwitten en mineralen. Bovendien is het eten van insecten goed voor het milieu. Insecten kunnen twee kilo voedsel omzetten in een kilo massa. Ter vergelijking: vee heeft gemiddeld acht kilo voedsel nodig voor een kilo vlees. Daarbij komt dat insecten minder broeikasgassen uitstoten en zich voeden met afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen.

Op dit moment worden de meeste eetbare insecten verzameld in bossen. Er zijn weinig bedrijven die zich richten op de 'productie' van insecten en de bedrijven die dat wel doen zijn kleine familiebedrijven die een nichemarkt bedienen. Volgens Verenigde Naties zou mechanisering de 'productie' van insecten op gang kunnen brengen. De VN wijzen als voorbeeld op bedrijven die insecten kweken om te gebruiken als aas voor vissen.

"Insecten zijn overal en ze vermenigvuldigen zich snel", aldus de FAO. Daarnaast hebben ze een kleine ecologisch voetafdruk. In vergelijking met vlees en vis zijn insecten rijk aan voedingsstoffen en eiwitten. Insecten kunnen een goede voedselbron zijn voor ondervoede kinderen, omdat insecten veel ijzer, magnesium, fosfor en zink kunnen bevatten en rijk zijn aan vezels. Hoewel arachnida, spinachtigen, zoals schorpioenen en spinnen, strikt genomen geen insecten zijn, bekijkt de FAO of ook deze dieren een voedingsbron kunnen zijn.