Rijksmuseum trekt 300.000 bezoekers in eerste maand

Ruim driehonderdduizend mensen bezochten het Rijksmuseum in de eerste maand na de opening. Ongeveer de helft van de bezoekers was afkomstig uit Nederland. Dat meldt het Amsterdamse museum maandag.

Directeur Wim Pijbes is heel blij met de recordcijfers. "Dit zijn aantallen waar we in onze meest optimistische verwachtingen op gerekend hadden. Het is fantastisch dat dit nu uitkomt." Als de trend doorzet, komen er in het eerste jaar meer dan drie miljoen bezoekers.

Vooral in de weekenden trekt het museum veel bezoekers: meer dan tienduizend mensen per dag. Het museum werd in een maand tijd bezocht door ruim dertigduizend kinderen. De meeste buitenlandse bezoekers komen uit Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten.

Nu het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum weer gelijktijdig open zijn, is het op het Museumplein drukker dan ooit. Deze drukte laat volgens het Rijksmuseum een trend in de internationale museumwereld zien. Het museumbezoek in bijvoorbeeld Londen en Parijs verdubbelde namelijk de afgelopen tien jaar. Het museum verwacht dat deze verdubbeling ook in Amsterdam plaatsvindt.