Van Bommel stopt met voetballen

Mark van Bommel bergt zijn voetbalschoenen op. De 36-jarige middenvelder van PSV maakte dit bekend na het met 3-1 verloren competitieduel tegen FC Twente. Hiermee komt een eind aan de loopbaan van een van de bepalende spelers in het Nederlandse voetbal van de afgelopen vijftien jaar.

Van Bommel begon zijn profloopbaan bij Fortuna Sittard waar hij op 15 mei 1993 op zestienjarige leeftijd zijn debuut te maken door in te vallen tegen Cambuur Leeuwarden (1-1). In Sittard groeide de middenvelder uit tot spil van het elftal en met de Limburgse formatie behaalde hij in 1995 het kampioenschap in de eerste divisie.

In 1999 maakte Van Bommel de overstap naar PSV en mede onder zijn leiding werden in zes jaar tijd vier kampioenschappen in de Eredivisie behaald en werd eenmaal de KNVB beker gewonnen. Bij zijn volgende werkgever FC Barcelona won hij de Primera Division, Supercopa en de Champions League. In 2006 verruilde de middenvelder Spanje al weer voor Duitsland waar hij vijf seizoenen voor Bayern München zou spelen.

Bij Bayern wist Van Bommel tweemaal de landstitel en tweemaal de Duitse beker te winnen. In zijn laatste seizoen in Duitsland was hij geen onomstreden basisspeler meer, waardoor hij via een transfer in de winterstop in 2011 in Italië belandde. De Rossoneri werden dat jaar kampioen, maar konden vorig jaar geen potten breken in de titelstrijd. Van Bommel keerde afgelopen zomer terug bij PSV met als doel nog eenmaal kampioen te worden. Dit lukte dit seizoen niet en na 350 Eredivisiewedstrijden nam de 36-jarige middenvelder afscheid met een rode kaart.

In zijn loopbaan kwam Van Bommel tot 79 interlands, maar tussen 2006 en 2008 wilde de middenvelder niet onder toenmalig bondscoach Marco van Basten spelen. Na het EK van 2012 bedankte hij definitief voor Oranje waarvoor hij tien doelpunten maakte.

Mark van Bommel stopt met voetballen (Foto: Pro Shots)

In Enschede was zijn afscheid emotioneel. "Het is mooi geweest. Ik wil voorkomen dat anderen in een later stadium zouden gaan zeggen dat ik er maar beter mee kan stoppen. Dat zou ik echt heel erg vinden. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar problemen met mijn linkerknie. Ik moet ontzettend veel tijd steken in het fit blijven. Dat is geen opgave, maar niemand kan me garanderen dat het zo blijft."

"Het juiste moment bepalen is desondanks ontzettend moeilijk geweest. Ik heb echt getwijfeld. De supporters van PSV hebben het me heel lastig gemaakt, maar ik heb besloten om naar mijn verstand te luisteren. Ik heb dit seizoen een aanvaardbaar niveau kunnen halen, maar helaas heeft het niet de juiste prijzen opgeleverd. Omdat ik een teamspeler ben, overheerst nu nog de teleurstelling."

Waarschijnlijk zal op 19 juli een afscheidsduel voor Van Bommel georganiseerd worden. Veel spelers hebben al aangegeven te komen naar het duel waarvan de opbrengst naar een goed doel zal gaan. Daarna zal de middenvelder zich gaan richten op zijn trainersloopbaan. Hij heeft zich inmiddels al aangemeld voor de cursus oefenmeester I.