Nederlanders vast voor cyberbankroof

De Duitse politie heeft ruim twee maanden geleden twee Nederlanders opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de bankroof waarbij 35 miljoen dollar werd buitgemaakt. Dat hebben Duitse aanklagers gezegd, meldt persbureau Reuters.

Het gaat om een 35-jarige man en een vrouw van 56 jaar, die 170 duizend euro pinden in Düsseldorf met creditcards van de Omaanse Muscat Bank. Ze werden op 19 februari opgepakt. In totaal werd grofweg 1,85 miljoen euro opgenomen in zeven Duitse steden. Eerder werden al zeven verdachten gearresteerd in de Verenigde Staten.

Een woordvoerder van justitie in Düsseldorf zei tegen Reuters dat het duo speciaal naar de stad was gekomen om geld op te nemen. Het tweetal wordt beschuldigd van computerfraude en het vervalsen van creditcards.

Het Amerikaanse openbaar ministerie maakte donderdag bekend dat een criminele bende geld had opgenomen bij pinautomaten in 27 landen. Ook in Nederland is geld opgenomen. Twee banken in het Midden-Oosten zijn gedupeerd.

De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd. De eerste roof van bijna vier miljoen euro vond plaats in december. Bij de tweede roof in februari werd binnen enkele uren ruim dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken.