Recordhoeveelheid CO2 in atmosfeer gemeten

De concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van Mauna Loa, op Hawaï, is afgelopen week opgelopen tot meer dan vierhonderd per miljoen deeltjes (ppm). Een dergelijke waarde is sinds het begin van de metingen in 1958 niet waargenomen. Dat heeft de Amerikaanse meteorologische dienst NOAA vrijdag bekendgemaakt.

Op de vulkaan Mauna Loa staat het oudste meetstation ter wereld waar de concentratie koolstofdioxide (CO2) in de lucht wordt bijgehouden. CO2 komt onder meer vrij bij verbranding van fossiele brandstoffen en is het belangrijkste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Sinds het begin van de metingen eind jaren vijftig is de concentratie ieder jaar opgelopen.

Voor de industriële revolutie in de negentiende eeuw op gang kwam, was de wereldwijde concentratie CO2 in de lucht gemiddeld 280 ppm, aldus de NOAA. In de afgelopen achthonderdduizend jaar schommelde dit gehalte tussen de 180 ppm tijdens ijstijden en 280 ppm in warmere periodes. De snelheid waarmee de concentratie de afgelopen eeuw is opgelopen is volgens de meteorologische dienst meer dan honderd maal sneller dan de toename na afloop van de laatste ijstijd.

Overal ter wereld worden vergelijkbare toenames van de concentratie CO2 waargenomen. Eenmaal uitgestoten blijft het broeikasgas duizenden jaren aanwezig in de lucht en in de oceanen. Dat maakt het steeds moeilijker klimaatverandering te voorkomen of tegen te werken.