Maastricht wil twee coffeeshops sluiten

De gemeente Maastricht is van plan twee coffeeshops voor drie maanden te sluiten. Het gaat om de Mississippi en de Kosbor, laat de gemeente weten. In beide zaken zouden softdrugs zijn verkocht aan mensen die niet in Nederland wonen. Maastricht telt dertien coffeeshops.

In de twee coffeeshops werden maandag- en dinsdagavond invallen gedaan. In beide gevallen werden enkele arrestaties verricht. De coffeeshops openden zondag weer hun deuren voor buitenlandse toeristen naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die oordeelde dat coffeeshop Easy Going vorig jaar onterecht was gesloten door de gemeente omdat er drugs werden verkocht aan niet-ingezetenen.

Volgens de gemeente is in beide zaken geconstateerd dat softdrugs zijn verkocht aan buitenlanders. Op basis van de politierapporten heeft de gemeente besloten de beide coffeeshops te willen sluiten, aldus Maastricht. De coffeeshops hebben een zogenoemd voornemen tot sluiting voor drie maanden ontvangen. De eigenaren hebben tot en met 20 mei de tijd om daarop te reageren. Naar verwachting kan dan na Pinksteren daadwerkelijk worden besloten de sluiting door te zetten, aldus de gemeente.

De gemeente kondigde al eerder aan dat de politie zou optreden als de deuren weer open zouden gaan voor mensen die niet in Nederland wonen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes dreigde met zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk optreden. Bij een strafrechtelijk optreden gaat justitie met de zaak aan de slag, terwijl via het bestuursrecht een coffeeshop tijdelijk kan worden gesloten.