Wereldwijde miljoenenroof via geldautomaten

Een internationale bende heeft wereldwijd afgelopen maanden voor in totaal 35 miljoen euro geroofd van banken in het Midden-Oosten. Met een hack wisten de criminelen betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, waarmee vervolgens werd gepind bij geldautomaten.

De eerste roof van bijna vier miljoen euro vond plaats in december. Bij een tweede roof in februari werd ruim dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken. Gepind werd in onder meer Japan, Rusland, Roemenië, Egypte, Colombia, Sri Lanka en Canada. Het geld zou niet van consumenten zijn gestolen, maar van rekeningen van banken zelf.

In verband met de roof zijn in de Verenigde Staten donderdag zeven mensen opgepakt. Volgens het openbaar ministerie in New York had de bende echter wereldwijd afdelingen. De autoriteiten in meer dan een dozijn landen zijn betrokken bij het onderzoek.

Volgens het Amerikaanse OM is de methode met de makkelijk te kopiëren verouderde magneetstrips niet ongewoon. De informatie kan gewoon op hotelkamerpassen of verlopen creditcards worden gezet.

Vanwege de fraudegevoeligheid van de magneetstrips is in het Nederlandse betalingsverkeer vorig jaar overgegaan op het gebruik van de EMV-chip. Mede daardoor nam de fraude door skimming in 2012 met 26 procent af.