'Burgemeester Bronckhorst ontkent Holocaust'

Burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink wordt beschuldigd van ontkenning van de Holocaust. De antifascistische organisatie AFVN-BvA en uitgever Arthur Graaff bereiden een aanklacht tegen de burgemeester voor, zeggen zij vrijdag tegen Novum Nieuws.

De plannen voor de dodenherdenking in Vorden, dat in Bronckhorst ligt, zorgden dit jaar en vorig jaar veel ophef. Vorig jaar wilde Aalderink ook langs graven van Duitse militairen lopen, maar dat werd hem verboden door de rechtbank. Uiteindelijk bepaalde het gerechtshof dat het toch wel had gemogen. Dit jaar wilde de gemeente een wethouder langs de graven laten lopen, maar toen tegenstanders dreigden met demonstraties werd hiervan afgezien. Wel liepen honderden andere bezoekers langs de graven.

De burgemeester heeft volgens Graaff, die een nieuwssite over de Tweede Wereldoorlog beheert, steeds aangegeven dat hij de soldaten in de graven niet als nazi's beschouwd. "Daarmee heeft hij een grens overschreden. Hier is sprake van een goodwillcampagne voor het nazisme. Er zitten nog altijd hakenkruizen op de uniformen in die graven. Het metaal waar die van zijn gemaakt vergaat niet snel."

In de graven liggen ook Duitse vliegtuigbemanningsleden. "Om in de luchtmacht te komen moest je een stuk gedrevener zijn dan een militair die gedwongen naar het front wordt gestuurd", zegt Graaff. Door afstand te nemen van de stelling dat het om nazi's gaat, maakt de burgemeester zich volgens Graaff schuldig aan ontkenning van de Holocaust. "Het gebeurt vrijwel nooit dat iemand de Holocaust direct ontkent, dat gebeurt altijd indirect en dit is hier een voorbeeld van. Door de uitspraak van het hof denkt de burgemeester dat de weg vrij is om alles te zeggen."

De burgemeester zet de Duitse Wehrmacht van destijds neer als een gewoon leger, zegt voorzitter van AFVN-BvA Hein van Kasbergen. "Maar in de processen na de oorlog is bepaald dat het om een criminele organisatie gaat die heeft meegewerkt aan de Holocaust. Door nu te doen alsof het een gewoon leger is ontkent de burgemeester dat sprake was van een Holocaust."

Toen de gemeente aangaf een wethouder langs de graven te willen laten lopen, werd dat volgens Graaff toegejuicht op de neonazistische website stormfront.org. "Hoe veel bewijs wil je hebben dat je fout zit? Ik heb de burgemeester meerdere keren gevraagd of hij hier afstand van neemt, maar hij heeft niet gereageerd. Na wat al eerder is voorgevallen was dit voor ons het moment om te besluiten tot actie over te gaan."

Aalderink heeft volgens Graaff nooit duidelijk gemaakt waarom de Duitsers op 4 mei moeten worden herdacht. "Waarom kan dat niet op de Duitse Volkstrauertag in november? Op de Duitse begraafplaats in IJsselstein liggen duizenden Duitsers die daar ieder jaar worden herdacht."

De klacht moet volgende week worden ingediend, zegt Graaff. "Als een burgemeester hiervoor wordt veroordeeld, wordt hij uit zijn ambt gezet."

Een woordvoerder van de gemeente zegt het moeilijk te vinden om te reageren omdat nog geen aanklacht is ingediend. "Maar als er zo'n aanklacht zou komen, vinden wij dat ongepast en bezijden de waarheid. Een eventuele aanklacht zal binnenkomen bij de politie, wij wachten dus bericht van de politie af."