Protest bij UvA-bezoek IMF-baas Lagarde

Een bezoek van Christine Lagarde aan de Universiteit van Amsterdam is verstoord door een protestactie. Volgens een van de organisatoren deden onder anderen oud-deelnemers aan Occupy mee aan het protest. De topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werd dinsdag geïnterviewd in Room for Discussion, een discussieprogramma van studenten.

De demonstranten schreeuwden door het interview heen. Enkele mensen werden door beveiligers naar buiten gezet, waarna het interview werd hervat. Naast Occupyers deden volgens de organisator ook krakers en Grieken mee aan het protest.

De leuzen van de demonstranten waren slecht te verstaan. De organisator laat weten dat het om quotes van Lagarde zelf ging die werden geroepen. Zij wilden daarmee de hypocrisie van de IMF-baas aantonen. Het ging onder meer om uitspraken van Lagarde over belastingontduiking in Griekenland en dat de Grieken nog even op hun tanden moeten bijten.

Het IMF leent samen met landen van de eurozone miljarden aan Griekenland, in ruil voor forse hervormingen en bezuinigingen. Maandag kritiseerde het IMF Griekenland nog, omdat er nauwelijks actie was ondernomen om de belastingontduiking van rijke Grieken aan te pakken.

Lagarde brengt een tweedaags bezoek aan Nederland. Ze was maandag de eerste die een audiëntie kreeg bij koning Willem-Alexander. Daarnaast sprak de Française met minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA), de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en met topvrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven.

Het gesprek van Lagarde met de studenten werd enige tijd uitgesteld, omdat de IMF-baas de Nachtwacht wilde bezichtigen in het recentelijk heropende Rijksmuseum.