Linkse betoging tegen Hollande in Parijs

Tienduizenden linkse betogers zijn zondag in Parijs de straat opgegaan om te protesteren tegen president François Hollande. De betogers kritiseerden Hollande omdat hij zijn beloftes om de financiële industrie aan banden te leggen en de economie te stimuleren in hun ogen niet is nagekomen.

De linkse Hollande kwam in mei vorig jaar aan de macht. Hij beloofde tijdens de verkiezingscampagne geen strenge bezuinigingsmaatregelen door te voeren zoals elders in Europa is gebeurd. Er zijn bezuinigingen en belastingverhogingen ter waarde van dertig miljoen euro doorgevoerd, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat voor een land met een economie waar jaarlijks twee biljoen euro in omgaat.

De betogers die zondag op de been waren verzetten zich tegen het idee dat Hollande de bevolking voor erger heeft behoed. "Salarissen zijn bevroren en ze blijven steeds minder mensen aannemen in de publieke sector", aldus een van de demonstranten. "We wachten nog altijd op echt links beleid. Er zit geld in de schatkist!"

Over het precieze aantal mensen dat zondag de straat opging lopen de meningen nogal uiteen. De politie hield het op zo'n dertigduizend mensen, terwijl de organisatie sprak van 180 duizend betogers.