Vervuild rioolwater Wetteren geloosd in Schelde

Een deel van het rioolwater dat na het ongeluk met de goederentrein in het Oost-Vlaamse Wetteren vervuild is geraakt met chemische stoffen, wordt in de Schelde geloosd. Dat heeft provinciegouverneur Jan Briers zondag gezegd op een persconferentie. Het vervuilde water wordt geloosd, omdat de maximale opslagcapaciteit van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie is bereikt.

Briers benadrukt dat deze oplossing het minste kwaad kan. Hoewel de lozing geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid, kan het visbestand wel schade ondervinden.

De verwachting is dat rond 15.00 uur een schip uit Amsterdam bij Wetteren aankomt. Zodra het schip er is, wordt het vervuilde water uit de zuiveringsinstallaite in het schip overgepompt. Tot die tijd wordt het vervuilde water in de Schelde geloosd. Watersport op de Schelde tussen Dendermonde en Melle is vanwege de lozing verboden en er mag ook niet gevist worden. Hoelang die maatregelen van kracht zijn, is nog onbekend.

Goederenwagons van de trein, die chemische producten vervoerde, ontspoorden vrijdagnacht. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Via het riool kwamen giftige dampen ook in de huizen van omwonenden terecht. Het aantal mensen dat zich in het ziekenhuis heeft gemeld met klachten is zondag opgelopen tot 49. Twee mensen liggen op de intensive care. De verwachting is dat de overige 47 later zondag het ziekenhuis mogen verlaten.