Kwakzalverij voorlopig onbestraft

Voorlopig wordt het nog niet mogelijk om kwakzalvers te bestraffen als slachtoffers van dergelijke wanpraktijken geen aangifte doen van oplichterij of andere misdrijven. Dat blijkt uit de antwoorden die minister Schippers onlangs gaf op Kamervragen.

In Nederland gaan in de kwakzalversindustrie jaarlijks tientallen miljoenen om. Gelukkig gaat het daarbij niet altijd om levensbedreigende situaties, maar dat komt wel voor. Aanleiding voor de gestelde Kamervragen was dan ook een geval waarin een undercoverjournalist werd aangeraden om zijn kankerbehandeling te stoppen en over te gaan op een behandeling met zogenoemde resonantieapparatuur en goud- en zilverdrankjes.

De minister zegt de gepraktiseerde behandelwijzen walgelijk te vinden, maar ziet geen mogelijkheden om tot vervolging over te gaan. Zij ziet de patiënt als de persoon die de verantwoordelijkheid zou moeten nemen om zich degelijk te laten informeren om op die manier geen slachtoffer te worden van kwakzalvers.

Dat deze aanpak tot nu toe op elk vlak faalt blijkt uit het feit dat miljoenen Nederlanders zich jaarlijks laten oplichten door gebruik te maken van homeopathie, chiropraxie, osteopathie, magnetisme en andere vormen van medische oplichterspraktijken. Sommige van deze behandelmethoden doen niets en zijn daarom nutteloos maar onschuldig, maar andere, waaronder chiropraxie, zijn niet alleen nutteloos, maar ook nog eens gevaarlijk.