Dode bij treinongeluk Oost-Vlaanderen

Een ongeluk met een goederentrein met chemische producten aan boord in het Oost-Vlaamse Wetteren heeft aan een persoon het leven gekost. Er vielen zeventien gewonden. Dat hebben Vlaamse media zaterdag gemeld. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, sprak eerder van twee doden.

Goederenwagons van de trein ontspoorden vrijdagnacht. Daarbij kwam het ook tot enkele explosies. Over een afstand van vijfhonderd meter brak brand uit. Woningen in de directe omgeving van het getroffen gebied zijn ontruimd. In wijdere omgeving kregen mensen het advies deuren en ramen gesloten te houden. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

In de wagons werd acrylonitril vervoerd, een chemische vloeistof die zeer brandbaar en giftig is, liet de brandweer weten. Inademing van dampen kan tot ademhalingsproblemen leiden.

Enkele honderden mensen werden opgevangen in een gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer. De brand is inmiddels onder controle, maar een provinciale fase van een rampenplan blijft nog van kracht.

Door een watergordijn op te trekken kon de brandweer voorkomen dat een huis in vlammen opging. Bij een wissel zouden enkele wagons zijn ontspoord. De machinist kon een deel van de dertien wagons nog loskoppelen. Verscheidene wagons zouden in brand zijn gevlogen. De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven.

Van het spoor kan voorlopig geen gebruik worden gemaakt. Er worden daarom onder meer bussen ingezet.