Supermarkten en melkpoederproducenten in overleg

Supermarkten en producenten voeren overleg over het grote tekort aan babymelkpoeder in de Nederlandse schappen door de grote vraag vanuit China. Dat bevestigt een woordvoerder van brancheorganisatie van voedselproducenten FNLI donderdag.

De Nederlandse fabrieken van Nestlé, Nutrilon en Friso hebben de productie van babymelkpoeder de laatste tijd al flink opgeschroefd. Toch lukt het niet om voldoende voeding in de schappen te krijgen.

In veel winkels mag nu maar een beperkt aantal pakken melkpoeder per keer worden gekocht. Hero, maker van Friso, opende eerder al een webshop om Nederlandse ouders van dienst te zijn. Nutricia, het bedrijf achter Nutrilon, plaatste donderdagochtend een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen met een excuses voor de lege schappen.

De vraag naar Nederlandse babyproducten uit China is al sinds het melamineschandaal in 2009 hoger. In babyproducten van Chinese makelij was toen de schadelijke en goedkope stof toegevoegd. Als gevolg overleden acht baby's. De afgelopen maanden is de vraag naar het 'betrouwbare' westerse poeder nog meer toegenomen.

Eind vorig maand werd bekend dat Chinese investeerders een eigen fabriek voor babymelkpoeder willen neerzetten in Assen. Het poeder moet vervolgens worden geëxporteerd naar China.